Han eta Hemen | 2021eko Urtarrilaren 07a
Euskal Elkargoak 412.000€ laborantza sailean banatuak
Euskal Elkargoak laborantza sailalaguntzeko eta kalitatezko ekoizpenaksortzeko, 38 proiektu lagunduditu, orotara 412.000€ banatuakizanen dira. Proiektuaren deialdia,laborantza berritzailea, ekoizpenberriak eta zirkuitu laburrekoetankokatzen da.
"Baserri berritzaile eta esperimentalak" proiektuan 12 irabazleakdira:
Cuma Baratze (Donapaleu):21.232€. Baserriko haziak eta zerealakekoizteko eta ondotik kontsumitzekoegokia den sailkatzailetresna baten erosteko.
Le Brana enpresa (Gixune):18.332€. Ur bazterrean Miscanthuslandarearen ekoizteko esperimentazioa.Landare hunek ez du produktufitosanitarioak erabiltzeko beharriketa uholdeak direlarik erresistentziabadu.
Virginia Bitaillou (Bidaxune):13.963€. Landare aromatikoak etasendagarriak ekoizteko eta transmititzeko,agroekologia eta permakulturatekniketan oinarrituta.
Uhaldia etxaldea (Hazparne):23.672€. Laborantza munduan sardaitezkeen pertsonak, baratzegintzaekologikoaren bidez trebatzekoeta bideratzeko.
Etchank etxaldea (Idauze-Mendi):13.596€. Ardi esnadun hazkuntzabatentzat, belar banaketa automatikoaegiteko, bideo zaintza sistemabatekin.
Lagune etxaldea (Barkoxe):7.680€. Esnearen ekoizpena hobetzenduen esne neurgailu berritzailebat erosteko, kalitateari buruzkodatuak denbora errealean bilduz.
Hachtoya enpresa (Domintxine):4.133€. Hazkuntzarako, laborantzakoagro-oihan proiektua bateratzeko,fruitu baratzea sortzeko (sagarrak,madariak eta gaztainondoak)
Landaldea (Uztaritze): 18.316€.Baratzekiak freskoan egonez, banagailuautomatiko baten bidez,hozkailuetarako apalategiak saltzekomakina erosteko.
Makeako Laborariak elkartea(Makea): 17.700€. Laborantzakoeraikinetan panel fotovoltaikoak instalatzeko.
Neflier d’Ibarla enpresa (Uharte-Hiri): 13.565€. Ardientzat egurrezkoezpalekin inaurkinentzat (infekziogutiago izaiteko gisan).
Les Chênes etxaldea (Ahurti):1.573€. Behi esnadunentzat alhapidesistema baten esperimentazioarako.
Laurent Lescoulié (Urruña):4.058€. Etxola mugikorreko proiektua,zerriak eta hegaztiak hazteko.Baliatzen ez diren oihan edo basamortuakbaliatzeko gisan.
"Produktu berriak" proiektuan 14irabazleak dira:
Eztitxu Sabarots (Aldude): 2.500€.Idoki labelpean, baserriko goxokiakekoizteko (fruitu gelatinak, gomaketa goxokiak).
Igaya etxaldea (Mendikota):1.209€. Beaufort eta Comté gisakoardi gasna ekoizteko.
Uhartia etxaldea (Barkoxe):22.628€. Ahate gizena eta kontserbakjateko-prest produktu berrientzat.
Miren Harignordoquy (Anhauze):2.475€. Bio “fruitu osoa”izozki sorbeteak bultzatzeko.
Christine Phedol (Suhuskune):843€. Lore-urak eta hidrosoakabiatzeko.
Herriko Ogia elkartea (Aiziritze):512€. Partikularrentzat kilo batekoirin zakuak merkatuetan saltzeko.
Nouste Ekili kooperatiba (Gabadi):624€. Ekilore eta koltza oliokonbentzionalak eta organikoaksaltzeko.
Larrea etxaldea (Urruña): 44.075€.Baserriko jogurtak eta gasna zuriakfabrikatzeko, sukaldaritza kolektiboarentzatbideratua.
Baleskia enpresa (Ahetze):8.750€. Jatetxe tradizional etakolektiboetarako ontziratutakopatatak eta beste barazki freskoakmozteko mekanizaziorako.
Aldabia enpresa (Arrosa): 5.500€.Basbesturik ontziratzeko oiloakmozteko,autozerbitzua jartzeko.
Etxeko Bob’s Beer enpresa (Hazparne):29.373€. Tokiko merkaturazuzendutako Hard Seltzer (zaporealkoholdun ura) eta garagardo motabat merkaturatzeko. 5 urtez 8 lanpostusortzea aurreikusten da.
Alpena enpresa (Milafranga):9.125€. Tokiko ekoizpenekin (Herrikogari, Grand Roux artoa) egina,ekoizpen berriak abiatzeko (pizzaeta talo pasta).
Planeterre enpresa (Basusarri):24.412€. Airerik gabe tokiko barazkiakmerkaturatzeko.
Burgubu etxaldea (Arrokiaga):8.403€. Ossau-Iraty eta Urdinetxeko ardi gasna egiteko mekanizazioa.
“Zirkuitu laburren” proiektuak, 12irabazleak dira:
Akitaniako Haragi eta Esne ArdiHazleen Eskualde Elkarteak(Pessac) 15.114€. Pirinioetako IGPeta Label Rouge apelazioarekin, bildotsaklinean erosteko denda sortzeko(40 banatzeko gune departamenduanidentifikatuak).
Lekukoa (Izura-Asme): 7.406€. 150laborariren ekoizpenak linean saltzeko.
Biozkaria elkartea (Izura-Asme):26.813€. Aratxe eta behi ekologikoasaltzeko sukaldaritza kolektiborako.
Belaun SARL (Aldude): 8.278€.Kintoa AOP, aratxe eta bildotsenzuzeneko salmentarako: Aldudekosaltegia, merkatuak, etxera bidalketak,webgunea.
Sabaia elkartea (Larzabale):11.888€. Oztibarreko eremuarentzat,gela egokitu baten antolakuntzarako,tokiko produktuak saltzeko.
Xistu etxaldea (Arrosa): 2.955€.Kostaldean eta Landesetan driveibiltari batentzat, Ossau-Iraty gasnaketa zerri haragi biologikoa saltzeko.
Iruleia etxaldea (Buztintze):3.836€. Etxaldean salmenta guneberria sortzeko eta baserriko bisitaibiltariak antolatzeko.
Ari-Nahi etxaldea (Bidaxune):8.517€. Etxen egin produktu freskoenzuzeneko salmenta egiteko.
Lurberria etxaldea (Hazparne):2.244€. Etxaldeko jatetzeazgain, drive zerbitzua baserrikootorduak etxera eramaiteko.
Pierretoun etxaldea (Bastida):2.640€. Sasoiko sukaldaritzabaten plantan jartzeko,osagai izanen dena astamaesnearekin egin ekoizpenekin.
Denise Herriest (Buzunaritze):2.652€. Zuzeneko ardi gasna etaharagi salmentarentzat, bereziki Iratikoetxolatik.
Céline Miramon (Ainhiza-Monjolose):1.408€. Ahatxe, behi etazerriki biologikoen prestatzeko,kontserbatzeko eta saltzeko lekuagaratzeko.