Azalekoa | 2025eko Urtarrilaren 16a
Bakarrik fiteago… Elgarrekin urrunago!
A.E.
MiaKoop Angelun kokatzen den epizeria da. Herritarrek sorturik eta kooperatiba ikuspegiarekin, tokiko eta kalitatezko produktuak prezio eskuragarrietan kontsumitzea ahalbidetzen du. Kudeaketa horizontal eta auto-gestionatuan oinarritzen da. Gehiago ikasteko, Amandine Llopet kooperatibako kidearekin bildu gira.
Ideiaren abiatzea
Proiektua duela urte bat abiatu zen, lagun talde batek bultzaturik. Hasieran zortzi bat pertsona ziren, eta emeki emeki kopurua handituz joan da. Epizeria estrukturatzen, imajinatzen eta sortzen aritu dira, inguruan egiten zena begiratuz. Jean-Claude Richard, Frantziako 93 departamenduan muntatu diren 3 kooperatibaren sortzailea etorrarazi dute. Gizon hunek, kooperatiba libreak sustatzen ditu, hau da buruzagirik gabeko estrukturak eta araurik gabekoak. Jean-Claude Richard-ekin hizketaturik, konbentzituak izan dira sistema hori plantan eman behar zutela.
Taldeak urte bat pasa du lokalaren atzematen, Miarritze aldean lokalak izigarri garestiak baitira.
Epizeria ideki, proiektua hazten hasi
Azkenean, lokala Angelun atzeman dute, 115 Espainiako etorbidean, Parmeko ZAC gunean. Ofizialki epizeria abendu erditsuan ideki da, nahiz hilabete batez 20-30 bat pertsona prozedurak eta funtzionamendua pikoan ezartzen arizan den.
Hasieran 30 bat kiderekin ideki badute, Amandine Llopet-en hitzetan ez dena batere gutti, gaur egun 74 kide dituzte. Egoeraz kontent dira, eta espero dute 80 edo 100 kidetara iristea.
Helburua supermerkatu eta produktu industrializatuei alternatiba proposatzea da. Azkenean, tokiko ekoizleek ordainsari hobea dute bitartekaririk ez delako, eta kontsumitzaileek kalitatezko produktuak dituzte, prezio apalagoan.
Epizeria ez da publikoari idekia, baizik eta kide direnei soilik.
Epizeriaren funtzionamendua
Epizeriaren funtzionamendurako beharrezkoak diren lanak borondatez egiten dira eta zuzentasunez banatzen dira kooperatibakideen artean. Horrek, karga-maila biziki apala, eta beraz, kalitatezko tokiko produktuentzat ohiko saltegiak baino eros-prezio apalagoak ukaitea ahalbidetzen du, aldi berean ekoizleak prezio justuan ordainduz.
Kooperatiba kargak ordaintzeko, kidetzeak ekartzen duen diruaz baliatzen da. Izan ere, kide izateko hilabetean 10 euro ordaindu behar ditu pertsona batek, familia batek aldiz 15 euro. Elkartasun prezioa ere badela erran digu Amandine Llopet-ek, ahalik ez dutenentzat. HelloAsso webgunearen bitartez egiten dira ordainketak.
Kolektiboak erabakiak hartzen ditu, denak dira erantzule-kide eta proiektuan inplikatuak. Hilabetean kide bakoitzak hiru oren eskaini behar ditu.
Epizerian erosketak egiteko, kide bakoitzak bere kontua kargatu behar du zenbateko librean. Zenbateko hori beti epizerian egoten den kide erosketa-bonuan idatzi behar da, eta kutxatik pasatzen den aldiro erosketen zenbatekoa kendu behar da.
Informazio praktikoak
Epizeria ostegunetan (17:00-20:00) eta larunbatetan idekia da (9:00-12:00).
Kide berriak ongi etorriak direla erran digu Amandine Llopet-ek. Horretarako, harremanetan sar daiteke miakoopbiarritz@gmail.com mailaren bidez.
Epizeriaz gain, MiaKoop-ek sarean denda bat badu, nun mantalak, zakuak, kasketak, tixertak eta trikotak saltzen dituen besteak beste, kooperatibaren logoarekin. HelloAsso webgunearen bidez salgai dira.
Kooperatibak www.miakoop.fr deitu webgunea badu, nun informazio guziak atzematen ahal diren, bai eta HelloAsso estekak ere.